Wist u dat u onze gebakken vis ook afgekoeld mee kan nemen? En dit prima thuis kan opwarmen! Tip: in een droge koekenpan zonder olie. Dan blijft de vis nog lekker krokant. Dus heeft u niet veel tijd of wilt u
's-avonds vis eten ? Wij houden onze gebakken visafdeling de hele dag zo goed mogelijk voor u aangevuld.
Reken per persoon 200 à 300 gram visfilet of 1 kilo mosselen.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters en een kind.
Door vis op de juiste wijze te bewaren blijft de kwaliteit en smaak behouden. Koop vis bij voorkeur aan het einde van uw boodschappen en doe het als eerste in de koelkast.
Zie kopje "Vis bewaren"
Koelkast
Beste bewaartemperatuur in de koelkast in de koelkast is tussen 0° C. en 5° C. Bewaar vis het liefst niet langer dan een dag in de koelkast, hooguit 2 dagen.
Diepvries
Beste bewaartemperatuur in de diepvries is -18 C°. bewaar magere vis niet langer dan 3 maanden (kabeljauw, schol, tong, e.d.). Bewaar vette vis niet langer dan 2 maanden(zalm, paling, makreel, heilbot e.d.).
Geef vooraf zout aan de te bereiden vis, bij bereiding in magnetron achteraf. Peper en andere kruiden na bereiding toevoegen.
Bij het bakken van vis kunt u het beste half boter en half olie gebruiken. Door de olie wordt het vet goed heet en de boter geeft een lekkere smaak. Het vet moet echt goed heet zijn want dat geeft een mooi knapperig korstje zonder dat de vis zich helemaal volzuigt met vet.
Er zijn een heel aantal mogelijkheden om uw (koude) vis weer heerlijk warm en hapklaar te maken.
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Heeft u een kant-en-klaar maaltijd, quiche, wrap, o.i.d. gekocht? U kunt deze het gemakkelijkst opwarmen in de magnetron. Ook hierbij kunt u de oven gebruiken. Opnieuw ongeveer 10 minuten op 180 °C in een voorverwarmde oven.
Twee keer per week vis eten is aan te raden. Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten in vis blijken extra gunstig te werken tegen hart- en vaatziekten.
Vis bevat een hele speciale vorm omega 3-vetten; de visvetten EPA en DHA. Deze zijn nagenoeg alleen in vis te vinden. EPA en DHA kan het lichaam niet of nauwelijks zelf maken en dus moeten ze in de voeding aanwezig zijn. Deze omega 3-visvetten voorkomen het dichtslibben van de bloedvaten en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen. Vis is veruit de belangrijkste bron van EPA en DHA in de voeding. Vooral vette vissoorten als haring, makreel, paling, zalm en sardines zijn er rijk aan, maar ook de magere - en matig vette vissoorten bevatten EPA en DHA. Daarom is het goed wat vaker vis te eten. Het is aan te raden twee keer per week vis te eten, waarvan eenmaal vette vis. Dit kan een warme maaltijd zijn, maar ook een vissalade bij de lunch.